آزيتا حاجيان و مهراوه شريفي نيا
در دو سال اخير، توجه و جوايز رسانه اي شامل حال مليکا شده اند اما حالا مهراوه اين شانس ويژه را به دست آورده تا در کنار مادرش در طولاني ترين سريال بعد از انقلاب صدا و سيما، نقش اول را بازي کند.
مهراوه شريفي نيا، پيش از اين نيز سابقه حضور در آثار مشترک با مادرش را داشته است. روندي که از نقش ليلاي کوچک در دزد عروسک ها شروع شد و مدتي بعد به سريال پرحاشيه ساعت شني رسيد. سريالي که براي اولين بار مهراوه را به شکل جدي در تلويزيون مطرح کرد و اين فرصت را به او داد تا در چند سکانس، همبازي يکي از متفاوت ترين کاراکترهاي دوران بازي مادرش شود.
آزيتا حاجيان و مهراوه شريفي نيا، اين روزها روي بورس ترين مادر- دختر هنرمند ايراني به شمار مي روند. به ويژه حالا که کيميا، بسياري از مخاطبان ايراني را بخود جذب کرده است.
نورا هاشمي و گلاب آدينه
براي فرزند گلاب آدينه و مهدي هاشمي، چه راهي به جز هنرمند شدن ممکن است وجود داشته باشد؟ مرور کارنامه گلاب آدينه، نشان مي دهد که او يکي از گزيده کارترين بازيگران سينماي ايران در همه اين سال ها بوده است.
بيشتر فيلم هاي دوران بازيگري او، شاخص ترين آثار دوران خودشان بوده اند. آدينه بعد از بازي در "آرامش در ميان مردگان" در سال 84، شش سال از سينما دور بود و اکران نشدن قصه ها تا چند سال، اين دوري را تقويت کرد تا زماني که او با "من ديگه گو مارادونا هستم" دوباره به شکل جدي به سينما برگشت.
دختر او نورا هاشمي که ورود به سينما را به عنوان بازيگردان آغاز کرده بود، در عروس افغان و آرامش ميان مردگان، همبازي مادرش شد اما درست به سبک خود آدينه، ترجيح داد در فيلم هاي زيادي بازي نکند. نورا درست مثل مادرش از سال 84 به بعد، تنها دو پروژه سينمايي را به اتمام رسانده است. حوالي اتوبان و جيب بر خيابان جنوبي.
پگاه آهنگراني، منيژه حکمت
تقريبا در همه تجربه هاي سينمايي پگاه آهنگراني، رد پاي منيژه حکمت ديده مي شود. پگاه به عنوان يک بازيگر نوجوان در "دختري با کفش هاي کتاني" خوش درخشيد. فيلمي که مادرش در آن نقش مدير توليد و برنامه ريز را ايفا مي کرد.
دو سال بعد، حکمت اثر پرسر و صداي "زندان زنان" را کارگرداني و دخترش را در ميان بازيگران اصلي اين فيلم قرار داد و پگاه نيز نشان داد که مستعد تبديل شدن به يک ستاره در سينماي ايران است.
اين اتفاق عينا در "سه زن" نيز تکرار شد و در "صداها" و "ورود آقايان ممنوع" نيز منيژه حکمت به عنوان تهيه کننده کمک زيادي کرد تا پگاه در فيلم جاي بگيرد. کمي بعد اما اوضاع تغيير کرد. اين بار پگاه در "دربند" بدون حضور مادرش خوش درخشيد و صاحب سيمرغ شد. او در لحظه درستي از دوران بازيگري به استقلال رسيد.
غزل شاکري و فرشته طائرپور
اولين پروژه تهيه کنندگي فرشته طائرپور در سينما در سال 67، دختر کوچک او را صاحب شهرت زيادي کرد. غزل شاکري، بازيگر اصلي فيلم سينماي کودکانه گلنار بود. فيلمي که هنوز هم در بازپخش ها مورد توجه کودکان قرار مي گيرد. شاکري بعد از گلنار، 17 سال ديگر جلوي دوربين نرفت و با فيلمي به تهيه کنندگي مادرش به سينما برگشت. 4 سال بعد از "وقتي همه خواب بودند" غزل شاکري بالاخره صاحب يک نقش جدي شد. نقش اصلي "آينه هاي روبرو" فيلم که اين بار طائرپور به عنوان نويسنده در آن حضور داشت.
باران کوثري و رخشان بني اعتماد
دو سال بعد از تولد باران، رخشان بني اعتماد کارگرداني فيلم هاي بلند در سينماي ايران را آغاز کرد. "خارج از محدوده" و "زرد قناري" اولين فيلم هاي بلند بني اعتماد به شمار مي رفتند و "نرگس" اولين فيلم او با بازي دختر کم سن و سالش باران کوثري بود. از ان به بعد، باران تبديل به بازيگر ثابت فيلم هاي مادرش شده بود. بازي باران در فيلم هاي بني اعتماد، با "خون بازي" از هميشه جدي تر شد.
اين اولين بار بود که نقش اول کارهاي بني اعتماد به دخترش مي رسيد و اين کاراکتر موفق، يکي از بهترين بازي هاي کوثري جوان را رقم زد و او را به يک بازيگر تثبيت شده در سينماي ايران تبديل کرد. باران و مادرش در همان سال ها، پروژه مشترک ديگري داشتند. بني اعتماد قصه شخصيت هاي سابق اش را در "قصه ها" ادامه داد و باران ادامه شخصيت اش در خون بازي را در يکي از مورد توجه ترين سکانس هاي قصه ها با پيمان معادي بازي کرد. اين آخرين همکاري آن ها، در سال هاي کم کار شدن بني اعتماد بود. فيلمي که با 5 سال تاخير روي پرده رفت. باران کوثري نيز بعد از مدتي ممنوع الکاري، با قدرت به سينما برگشته و اين روزها فعاليت زيادي در اکران ها دارد.
ليلا حاتمي و زهرا حاتمي
زهرا حاتمي، يکي از مهم ترين بازيگران دهه چهل و پنجاه سينماي ايران به شمار مي رفت. او علاوه بر بازي و درخشيدن در کنار سوپراستارهاي مرد آن دوران، در چند فيلم هنري و متفاوت با موج عمومي فيلمسازي نيز درخشيده بود. اولين بازي مشترک همسر علي حاتمي با دخترش، در سال 82 رقم خورد. علي مصفا با "سيماي زني در دوردست" مادر همسرش را همبازي ليلا حاتمي کرد. اثر بعدي مشترک آنها نيز دوباره در رود فيلم توليد شد. ليلا و مادرش در اين فيلم البته سکانس مشترک نداشتند و اين علي مصفا بود که در سکانس هاي زهرا حاتمي در فيلم صفي يزدانيان حضور داشت.
بهاره رهنما و پروين قائم مقامي
به طور معمول، هميشه اين مادرها بوده اند که پاي دخترها را به سينما باز کرده اند اما در مورد بهاره رهنما و پروين قائم مقامي، اوضاع کمي متفاوت است قائم مقامي که در "دايره زنگي" زياد ديده نشده بود، در "مرد هزار چهره" مهران مديري، نقش کوتاه مادر سريع الاشک(!) مديري را بازي کرد و خيلي زود مورد توجه قرار گرفت.
بهاره نيز در اين سريال حضور داشت اما سکانس مشترکي با مادرش نداشت.قائم مقامي در ساختمان پزشکان، مسافران و در حاشيه که همگي جزو سريال هاي طنز شاخص اين سال هاي تلويزيون بودند بازي کرد. او در 4 فيلم سينمايي نيز حضور داشته است.
ثريا قاسمي و حميده خيرآبادي
نادره سينماي ايران، مادر هميشگي سينما، در 153 اثر مختلف سينمايي ايفاي نقش کرد تا از اين حيث به يک رکورد جاودانه رسيده باشد. حميده خيرآبادي در دوره هاي مختلف زندگي، نقش هاي مختلفي در سينما بر عهده داشت.
اما با بازي هاي پرشمارش در نقش مادران دلسوز، به خاطر سپرده شد. دختر او نيز درست در همين مسير قرار گرفت. ثريا قاسمي که در اواسط دهه شصت در "خانه ابري" همبازي مادرش شده بود. ثريا در سينما، کم کارتر از مادرش به شمار مي رفت. او در دهه هفتاد، تنها در سه اثر سينمايي بازي کرد که سومي اش منجر به رسيدن سيمرغ بلورين به او شد. از آن به بعد، مسير او بيشتر با حضور در سريال هاي تلويزيوني گره خورد.
شقايق فراهاني و فهيمه رحيم نيا
فهيمه رحيم نيا به عنوان دانش آموخته علوم انساني در فرانسه می باشد. رحيم نياز در سال 49 وارد سينما شد اما همواره علاقه اصلي اش تئاتر بود و به همين خاطر مجموعا در 7 فيلم سينمايي بيشتر بازي نکرد تا نه به عنوان بازيگر، بلکه به عنوان همسر بهزاد فراهاني و مادر شقايق فراهاني شناخته شود.
مادر بازيگر عجيبي که بازيگري را با داريوش مهرجويي و فيلم ليلا شروع کرده بود. شقايق در "طوطيا" تبديل به يک چهره پاپيولار شد و توقع مي رفت بازيگر مهمي براي سينماي ايران شود اما رفته رفته با انتخاب هايش، از مسير درست فاصله گرفت. فراهاني تلاش زيادي انجام داد تا جايگاه از دست رفته را پس بگيرد و تا حدودي نيز موفق شد و دوباره در کارهاي زيادي حضور پيدا کرد.
آزاده اسماعيل خاني و گوهر خيرانديش
فيلم سيمرغ گرفته بهروز افخمي، فرصت حضور دختر گوهر خيرانديش به سينما را فراهم کرد. آزاده در بدو حضور در اين مديوم، چند نقش را به صورت همزمان در "آذر، شهدخت، پرويز و ديگران" بر عهده گرفت اما در مجموع، شانس زيادي براي ديده شدن نداشت.
"معماي شاه" دومين تجربه تصويري جدي او که اين بار در تلويزيون پخش ميشود. اثري که باز هم پروژه اي مشترک براي آزاده و مادرش به شمار مي رود.به نظر مي رسد دختر جمشيد اسماعيل خاني، سمپاتي خاص مادرش را براي درخشيدن در سينما ندارد اما شايد بتواند به عنوان بازيگري متفاوت، تجربه هاي متفاوتي نيز به دست بياورد.